bukak semua be.log gamba makanan jaa..
meh.. ako pun nak gask tepek gambaq mkanan..
(biaq anak2 ako tau, mak depa masak bulan posa ni..
bukan p tunjuk2 kat pasar ramadhan jaa.. ahaks!!!)
ni ako masak ahad lepas..
nak kata sedap ako rasa x sedap pun sgt..
cumanya senang jerr masaknyaa..
sesuwai utk kita mak2 berkerjaya (uwekkkk)
and kita ada anak2 kecek nih..jemattt masa.. (ecehhh)
asam pedas daging
(sukatan adalah tatau..pandai2 sndri arrr..)

rebus daging sampai empuk n ketepikan..
tumis bwg halus+halia+bawang putih sampai wangi kekuningan
campakkan serai yg dah diketuk
masukkan bahan blend (cabai kering+bawang besar+halia+belacan+sedikit halba)
masak sampai naik minyak n garing..
then masukkan air asam, garam, gula
(ikut selera masing2 arrr.. nak masin manis masam cemana..)
at the same time
panaskan balik daging yg kita rebus tadi sampai didih
dah hagak2 OK..campakkan bahan yg kita masakkan tadi lam periuk daging..
masak sampai sebati..
pastuh suka2 la buh tomato ka, bendi ka, nenas kaaa..apa apa ja la..
dah siappp...
kerabu epal+timun
mak ako slalu buat benda ni.. so, ako hagak2 jeee masa nak buat tuh..

bahan1-potong/sagat green apple dan timun panjang2..juga tomato ya adik2..
(timun n epal sila rendam lam air garam barang sebentar ..x nak kasik dia jadik itam2 tuh)
bahan2-cili api+cili merah+bawang besar digaul dengan belacan+air
(kalo x mo buh belacan, buh udang geragau or udang kering pun leh.. tp sila tumbuk)
bahan3-udang (sila kopek kulit) yg direbus (nk ganti nganhaiwan benda lain pun vley!)
then gaul bahan1+bahan2+bahan3+sedikit garam dan gula..
pastuh leh la nak buh gajus kaa.. kacang ka utk penambah rasa..
(sukatan adalah tatau..pandai2 sndri arrr..)
rebus daging sampai empuk n ketepikan..
tumis bwg halus+halia+bawang putih sampai wangi kekuningan
campakkan serai yg dah diketuk
masukkan bahan blend (cabai kering+bawang besar+halia+belacan+sedikit halba)
masak sampai naik minyak n garing..
then masukkan air asam, garam, gula
(ikut selera masing2 arrr.. nak masin manis masam cemana..)
at the same time
panaskan balik daging yg kita rebus tadi sampai didih
dah hagak2 OK..campakkan bahan yg kita masakkan tadi lam periuk daging..
masak sampai sebati..
pastuh suka2 la buh tomato ka, bendi ka, nenas kaaa..apa apa ja la..
dah siappp...
kerabu epal+timun
mak ako slalu buat benda ni.. so, ako hagak2 jeee masa nak buat tuh..
bahan1-potong/sagat green apple dan timun panjang2..juga tomato ya adik2..
(timun n epal sila rendam lam air garam barang sebentar ..x nak kasik dia jadik itam2 tuh)
bahan2-cili api+cili merah+bawang besar digaul dengan belacan+air
(kalo x mo buh belacan, buh udang geragau or udang kering pun leh.. tp sila tumbuk)
bahan3-udang (sila kopek kulit) yg direbus (nk ganti ngan
then gaul bahan1+bahan2+bahan3+sedikit garam dan gula..
pastuh leh la nak buh gajus kaa.. kacang ka utk penambah rasa..
sekian, makacih..
0 comments:
Post a Comment